Torfinn Haukås – mentor og venn

Apropos pamper som svindler til seg millioner i Aschehoug: Her er en flott reportasje om min gamle venn og læremester, forfatteren Torfinn Haukås, publisert i Firda, Sogn og Fjordanes største avis, i jula.

Torfinn utga alle bøkene sine på Aschehoug, blant dem den rystende Med døden på fanget, som handler om hans dødssyke sønn, men etter hvert ble Torfinn skviset ut av nye redaktører. Ikke fikk han flere oversettelsesoppdrag heller. Han oversatte blant annet Stephen Kings Pet Sematary (norsk tittel: Dyrekirkegården).  Så døde han fattig, bitter, skilt og alkoholisert i et lite hus i Mandal i 1993, bare 62 år gammel.

Jeg var mye hos Torfinn på slutten av syttitallet, og hver gang jeg kom på besøk, sang og spilte han gitar for sønnen sin. Vi hørte på musikk, gjennomgikk manuskripter og diskuterte bøker. Jeg besøkte ham også en gang i Mandal i 1992, året før han døde.

Jeg synes journalisten Marit Bendz har laget et aldeles nydelig portrett av en flott mann og en god forfatter, og jeg anbefaler alle å lese reportasjen (den finnes bare på PDF i tillegg til papirutgaven av avisa), spesielt dem som bare er vant til solskinnshistorier og hurrarop om norske forfatteres og oversetteres liv.

Bendz gravde til og med så dypt at hun intervjuet meg, og ingenting kunne gledet meg mer enn å bringe en for lengst glemt forfatter, oversetter og mentor fram i lyset.

Klikk på lenkene under for å lese.

«Alle dere drittfine medlemmer
av The International
Jet-set, med ræva full
av penger som dere ikke
har gjort noe for å tjene
(…) – dere er alle sammen
ute etter måter å skille
dere ut på, å bli lagt merke
til på. Her skal dere helt og
aldeles gratis få et lite tips
fra den norske postraneren
Georg Johnsen: kast
deres crush-proof pakker
med filtersigaretter og
begynn å rulle deres egne
sigaretter.»
FRÅ «SØNDAG I ANDORRA»
AV TORFINN HAUKÅS

haukås-1

haukås-2

Torfinn2

Torfinn1

One response to “Torfinn Haukås – mentor og venn

  1. Pingback: De som deler ut litteraturen i det aller minste krus | Litteratur og informasjon

%d bloggere like this: