Møte med Robert Ludlum

I 1993 var kona mi og jeg så heldige å få treffe den amerikanske bestselgerforfatteren Robert Ludlum i Oslo. Han var i Norge på invitasjon fra forlaget for å promotere boka The Rhineman Exchance, som jeg nettopp hadde oversatt. På norsk fikk denne boka tittelen Operasjon Tortugas. Den regnes fremdeles som en av hans aller beste bøker.

ludlumEtter en samtale i bokhandelen i Karl Johan, der han signerte bøker, inviterte han oss på lunsj på Grand Hotel, faktisk den første og eneste gangen jeg har vært på dette hotellet. Men fin bar, hadde de, og vi hadde en hyggelig prat som varte et par timer. Jammen hadde han ikke vært på Filippinene som marineinfanterist også under krigen.

På Grand tok vi også noen bilder, som han signerte. Selv om han nettopp hadde vært gjennom en stor hjerteoperasjon, var han i fin form. På formiddagen hadde han vært på Kon Tiki-museet, og han moret seg svært over at en kioskdame hadde kjent ham igjen med en gang.
Alltid interessert i historie, den karen, og full av humor. Som han skrev i et forord til The Apocalypse Watch (norsk tittel: Kodenavn. Sting – med en karakter som heter Sorensen…), og elaborerte litt for meg, fritt etter hukommelsen: «Da hjerteoperasjonen var overstått, kom familien min på besøk på sykehuset. Men jeg var ikke lenger på rommet. De lette litt rundt i Facebook11-1korridorene uten å finne meg, og så spurte svigersønnen min: Har noen sjekket i baren?»

Han drakk jo som en svamp, skrev alle bøkene sine for hånd (!) og alkoholen tok til slutt knekken på ham.

The Rhineman Exchange oversatte jeg store deler av på et lite pensjonat i byen Iloilo City på Filippinene og senere i sommerhovedstaden Baguio. Satt der med en veldig gammel laptop som veide omtrent like mye som tre mursteiner.
Alt i alt har jeg oversatt rundt 20 av Ludlums romaner, dvs. nestultimatumen alle sammen, blant dem The Bourne Ultimatum, som har kommet i mange opplag – en svær bok på over 800 sider. De fleste av Ludlums bøker er på denne størrelsen. På norsk fikk den tittelen Jason Bournes Ultimatum.

Denne boka er også filmet med Matt Damon i hovedrollen.

Ludlum har solgt flere millioner bøker bare i Norge.

One response to “Møte med Robert Ludlum

  1. Else Berit Kristiansen mai 27, 2014, kl. 7:37 am

    Imponerende jobb du har gjort! Og Robert Ludlum er en kar jeg gjerne skulle ha kjent:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: